Manningham Street Courtyard Masterplan, Parkville VIC

Manningham-street-MP-977x378

Courtyard Masterplan, Parkville, VIC

This new high density development on the edge of Royal Park offers great landscape potential in the form of an internal communal courtyard and numerous private roof-top terraces.  The site is moderately steep across its diagonal marking grading a complex issue. A large Jacaranda exists on the southern boundary and every effort was made to relocate it in a prime position within the central space, under the expert advice of Established Tree Transplanters. Borrowing from the neighbouring Royal Park landscape, the internal courtyard consists of decking, elevated above a precious landscape of grasses, ground covers and Eucalyptus trees.

Our proposal also includes the provision of large water tanks below ground, collecting roof run-offs for individual internal reuse. All Open Space run-offs are collected in tanks below an ephemeral creek and re-used for irrigation of all communal spaces.

Manningham Street Courtyard Gallery